Muizenissen….

Op dit moment heerst er op Gelre een muizenplaag, wordt gezegd. Het wemelt er van en ze vreten alles kapot.

Het zijn toch andere muizen dan thuis. In huizen hebben we vooral huismuizen en soms spitsmuizen (die eigenlijk helemaal geen muizen zijn!). Huismuizen verspreiden de typische “muizenlucht”, een penetrante, muffe lucht. De bosmuis verspreidt deze vieze lucht niet.

De muizen op Gelre zijn zogenaamde bosmuizen (Apodemus sylvaticus). Deze muizen zijn groter dan huismuizen en hebben grotere oren en ogen. Aan de grote ogen kun je zien dat het nachtdieren zijn. In de korte zomernachten hebben ze maar één periode van activiteit. Ze houden geen winterslaap maar kunnen wel “verstarren” als het koud is en er weinig voedsel is. De kleur van de vacht is ook anders dan die van de huismuis. De volwassen dieren hebben een lichte onderkant en een bruine bovenkant.

Bosmuizen graven een nest dat wel een meter onder de grond kan liggen. In de kraamkamer krijgen de vrouwtjes drie keer per zomer 6 tot 8 jongen. Ze kunnen enorme voedselvoorraden aanleggen. De vrouwtjes zorgen voor de jongen en de mannetjes verdedigen het territorium. Ook de vrouwtjes jagen andere bosmuizen weg maar zijn daar minder fel in. Bosmuizen worden niet oud (maximaal 18 maanden in het wild). Dit is met hun voortplantingssnelheid geen probleem.

De afgelopen winter heeft voor weinig sterfte onder de bosmuizen gezorgd. Ze begonnen dus al met flinke aantallen. Naast het feit dat deze beestjes in het voorjaar en de zomer meer dan genoeg voedsel kunnen vinden (ze lusten bijna alles) zorgt dit voor enorme aantallen bosmuizen op dit moment. Bosmuizen kunnen zonder aanloop tot bijna een meter hoog springen. Als ze vluchten springen ze met hun sterke achterpoten als een kangoeroe. Ze kunnen goed klimmen en klimmen op zoek naar voedsel ook in bomen. Bosmuizen zijn behoorlijk luidruchtig. Wij horen ze echter niet want ze maken ultrasone geluiden. Dit zijn geluiden die boven onze gehoorgrens liggen. Net als de geluiden die vleermuizen maken.

Wat kun je er aan doen?

Normaal gesproken kunnen muizen niet in een caravan komen als de deur dicht is. in een voortent natuurlijk wel. Je moet er dus voor zorgen dat je niets eetbaars in de voortent of tent bewaart. Ook niet in een afsluitbaar kastje.

Heeft het zin om vallen te zette? Ja, maar voor heel even. Wanneer je een volwassen vrouwtjes vangt, gaan haar jongen dood. Het vrijgekomen territorium zal echter snel opgevuld worden door nieuwe muizen die heel gemakkelijk van buiten kunnen komen. Deze nieuwe muizen brengen teken van buiten naar binnen mee. Deze teken zijn waarschijnlijk voor een groot deel besmet met de lyme-parasiet. Als je muizen gaat vangen, ben je ze dus maar heel even kwijt. We zitten immers middenin een heel groot bosgebied. Muizen zat!

Dit bericht is geplaatst in Mededelingen. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *